събота, 25 февруари 2012 г.

На театър: "Любов и пари"

„Любов и пари“ – Младежки театър, камерна сцена, автор: Денис Кели, реж. Петър Кауков, в ролите: Бойко Кръстанов, Искра Донова, Койна Русева, Стефан Мавродиев, Мая Бабурска, Николай Луканов.

Преди да гледам представлението, чувах противоречиви мнения за него, след като го гледах, разбрах защо. Това е една съвременна британска пиеса, която по своя замисъл би трябвало да е модерна, актуална, скандална и да държи интереса на зрителите буден през цялото времетраене. На практика, в моя случай, се оказа, че постигнах голямо геройство като не заспах. Не съм чела пиесата, но съм чела за автора й – Денис Кели, роден е през 1970 г., написал е пиесата „Любов и пари“ през 2006 г., сравняват го с Мартин Макдона, както и че носи духа от филмите на Тарантино и Гай Ричи. Пиесата би трябвало да е наситена с черен хумор и безумни ситуации, но някъде се бяха изгубили по трасето от т.А - идеите в главата на режисьора, през т.В – играта на актьорите до т. С - зрителите. Според мен те си бяха останали „на трупчета“ още на т. А. Не съм гледала досега неща на Петър Кауков, дори не бях чувала името му, но проверих, че е поставял „Островът на съкровищата“ и „Младият принц и Истината“. Ако съдя по имената на тези две постановки и ако са били сполучливи, според мен г-н Кауков трябва да продължи да поставя спектакли насочени към детската аудитория. Сигурна съм, че „Любов и пари“ е интересна пиеса, темите в нея са актуални и оригинални, жалко само дето режисьорът не успя да ги предаде в най-добрата светлина. Беше ми скучно, бях отегчена и колкото пъти да се крещяха вулгарни думи от сцената, пак ми остана усета за вялост, а с него дойде усета за пошлост, защото тези цинични думи (спектакълът е забранен за лица под 16 г.), според мен бяха отчаян опит да се внесе някаква смешна скандалност, която да съживи поне малко речта на актьорите, но когато не са на място, изглеждат пресилени и неуместни. Пиесата се състои от 7 отделни части, които са свързани помежду си и имат пряка връзка с главните герои в различен етап от съвместния им живот. Темите, около които се върти сюжетът на пиесата са в самото й заглавие, може би за да помогнат на зрителя и да му подскажат в пряк текст за какво в крайна сметка е отделил два часа от времето си, след като режисьорът не се е справил с тази задача.

Все пак не мога да не спомена, въпреки всички негативи, актьорската игра, която в случая беше най-хубавото в целия спектакъл. Най-силни и убедителни бяха монолозите в началото и края, съответно на Бойко Кръстанов и Искра Донова. Койна Русева също - традиционно красива и успешна и в тази пиеса, макар ролите й да бяха второстепенни. За мен лично удоволствието от вечерта се казваше Искра Донова – толкова чар, талант и красота събрани на едно място и истинска наслада да я гледаш на сцената, просто е родена за нея. Харесах я още в „Нордост“, когато беше в ролята на терористка и почти през цялото време игра с маска на лицето, от която се виждаха само очите и устните й, но дори и това нямаше как да скрие таланта й, само го подчертаха още повече. В „Любов и пари“ финалната част беше нейна – сама на сцената, в ярко червена сатенена рокля, много плам в очите, прекрасна усмивка и в един момент се усещаш, че трудно се концентрираш върху монолога й от цялата тази красота и ефирност, която излъчва на сцената. Началото на пиесата пък е за Бойко Кръстанов, със силен монолог, от който се разбира завръзката в пиесата. Ако човек се абстрахира от сладникавия му образ на Дани, от „Стъклен дом“, може да оцени чара и таланта на това момче. Имаше много брит-излъчване, не само като облекло и визия, но се усещаше и в начина му на говорене и маниерите, които показваше на сцената, личеше си, че е гледал доста английски филми. След театъра бях на едно парти, на което се пускаше британска музика и за мой късмет няколко часа по-късно дойде и Бойко Кръстанов. Престраших се да го заговоря и го поздравих за добрата роля, която направи няколко часа по-рано, но спестих разочарованието си от пиесата като цяло. В разговора стана дума за „сърдито и лошо гледане“ от сцената и аз повече на шега, но и съвсем директно му казах, че не го бива да гледа лошо, защото самите му очи излъчват топлина и доброта, той се засмя и се съгласи с мен, макар и с неохота. Дано не съм го засегнала с искреността си, но пък той е твърде млад, ще има тепърва много роли пред него и с времето ще се научи дори и на умението да гледа лошо.

Както пееха „Остава“ в едно свое парче: „Парите движат любовта, парите ще спасят света“. Всеки сам ще избере дали да гледа постановката или не, всеки сам ще направи избора си „любов“ или „пари“, може би и двете, може (ли) без двете? За себе си, ако трябва да приравня тези думи към постановката, то ще се получи – любов (към театъра) и пари (на вятъра).

9 коментара:

  1. Искра, явно искри на сцената като името си. Аз не съм запозната с таланта й, не съм я гледала (все още) но от снимките се забелязват чувствените й и изразителни очи..(много увлекателно пишеш постовете си sekamo) Бойко го харесвам. Не преиграва напъвайки се да изпъкне и по мое виждане стои естествено, поне на екран. Получава му се!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Violka, радвам се, че на фона на критичните ми думи като цяло към постановката, си отсяла хубавата част, а именно играта на главните герои. В поста си забравих да спомена, но тук ще го добавя, че Искра Донова има номинация за Икар 2012 за тази си роля и аз лично стискам палци точно на нея, още повече, че съм гледала ролите и на останалите две номинирани актриси и мога да направя сравнение :) Само дето не ми е много ясно защо е в категорията поддържаща женска роля и кого точно поддържа в случая, защото тя едва ли не изнася спектакъла ;)

      Изтриване
  3. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  4. И моето мнение е същото за тази постановка, както пишеш ти! Съвсем вярно. И да Искра Донова е много добра!

    А бтв има ли някъде повече инфо за автора на този блог?
    Не че цитатът от Нова генерация не говори много за човека, все пак питам.:)

    Доста компетентно се изказваш за театрите и ми е интересно дали професионално се занимаваш с това!
    И аз съм голям фен на театъра и в момента разработвам блог по темата :)

    Успех с писането! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за топлите думи, Анонимен :)
    Блогът ми е личен и авторът, т.е. аз, няма професионално отношение към театъра, нито съм свързана по някакъв начин с него, изградено е изцяло на фенска основа и споделям впечатлението си от изгледаните от мен постановки, което е изцяло субективно, повлияно от лични емоции.
    Радвам се, че ти също харесваш театъра и имаш намерение да създадеш свой блог. Ще се радвам да го споделиш след като го завършиш и да прочета твоите наблюдения и мнения за театралните постановки, а и не само. Успех! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей!

    За впечатления само на фенска основа са ти доста добри и точни наистина. Може би трябва да се змаислиш за професионално занимание с това! ;-)) Аз мисля за някой постановки, които все още не съм гледала, да прочета мнението ти преди да отида да ги гледам, защото никой не се кефи да гледа слаби неща! ;))

    Иначе моят блог е този: http://beastra.wordpress.com/

    Е, аз съм все още начинаещ блогър и имам едва 3 поста. Но се радвам, че има и други такива запалени фенове на театъра...и на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ!!!!! :-))))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, beastra! Благодаря за милите думи, още повече, че са казани от професионален журналист :) Радвам се, че даде линк към блога ти, със сигурност ще го следя и без това са рядкост блоговете и въобще материалите, за българския театър. Вчера прочетох статията ти за "McBeth", публикувана в една от ел.медии, без да знам, че е твоя :) Беше ми интересна, а и тази седмица ми предстои да гледам постановката.
    Щом имаш интерес, ще ми е приятно да прочетеш материалите за постановките, които съм гледала и за които съм писала, но те съветвам да не се влияеш много от мнението ми, защото то си е лично и нещо, което на мен ми е харесало, на теб може да не ти допадне и обратно. Но ти сама ще си прецениш това, разбира се :) Няма как обаче да не скрия надеждата и увереността си, че може би ще съвпаднат до голяма степен вкусовете ни, защото имаме една обща страст, освен театъра и тя е "Нова генерация" - вълшебната думичка за споделеност и близост :)
    Успех с блога, ще съм сред читателите му! :)

    ОтговорИзтриване
  8. :-) Благодаря, че си прочела статията за Макбет. Ако ти допада хумора на Москов, ще ти хареса постановката :)

    "Нова генерация" - вълшебната думичка за споделеност и близост" - много добре казано!!!

    Радвам се, че се открихме! Ще поддържаме връзка между блоговете! :-) И аз ще следя твоя!
    И на теб ти пожелавам успех! И приятно гледане на Макбет! Ще очаквам да прочета твоето мнение! :)

    ОтговорИзтриване