неделя, 1 август 2010 г.

A Single Man


Пак ще пиша за кино, но просто така се случи.
Започвам, спирам и трия. Трудно е началото, но знам, че веднъж тръгне ли ми, мога да пиша с часове. Разбира се ще се огранича, защото искам този текст да се получи максимално изчистен. Точно какъвто е "A Single Man" - режисьорският дебют в киното на гуруто в модния бизнес Том Форд. Освен режисьор, той е и копродуцент и съавтор на сценария. Написан е по едноименния роман на Кристофър Ишъруд. Не съм го чела, но вече ще го търся, сигурна съм, че ще е не по-малко вълнуващ.
Иска ми се този филм да достигне до повече хора, включително и до онези, които са чели ревю за филма и предварително са го зачеркнали като "педалски", без да са го гледали. Защото заради глупавите си предразсъдъци, биха пропуснали един шедьовър.
Каквото и да кажа за ролята на Колин Фърт във филма, ще е малко. Той е просто брилянтен в главната роля. А и фактите говорят - номиниран е за Оскар, има спечелена награда за главна мъжка роля на фестивала във Венеция. Отдавна исках да го гледам в такава сериозна роля, каквато всъщност много му отива, защото в последните години беше зациклил в разни романтични и сладникави комедийки. Присъствието му във филма е толкова силно, че не можеш да отлепиш поглед от екрана. Няма много реплики във филма, но за сметка на това е наситена "играта" му с поглед, мимики, плавни движения и разбира се онова дълбоко депресивно излъчване, с която не се разделя през почти цялото екранно време. Джулиън Мур е във второстепенна роля, но няма как да не се забележи - ужасно стилна, красива и неповторима в ролята си на самотна и пристисната от времето жена. Много силно допълнение към филма е музиката. В голяма част от сцените, именно тя се явява като главен герой. Класическа, нежна и на място подбрана, която пасва чудесно на времето, през което се развива действието - 60-те години на миналия век. По отношение на декорите и стайлинга, филмът е изпипан до най-малката подробност. Но не дразнещо и "по конец", а с усет и изчистено до минимум. И как иначе - дело е все пак на един от титаните в съвременния моден свят.
Не знам дали Том Форд ще има повече изяви в киното, но ако е така, аз със сигурност ще ги следя. "A Single Man" не е филм създаден от хомосексуалист и насочен към гей-аудиторията. Твъде наивно и ограничено би било, ако се приеме по този начин. Това е един човечен, топъл и нежен филм, за човешките отношения, за една голяма любов и самотата след нея. Един филм без послания, но наситен с много емоции и тиха меланхолия, която взривява. Филм, който след гледането му, ти оставя след себе си щедро, огромна вътрешна празнота и едновременно с това, те изпълва с любов.

2 коментара: